Mälarens öar, människor och öden

Mälaren delar och förenar. Delar land och landskap, delar Västmanland från Sörmland. Förenar människor, tar oss från land till land, över varm sommarsjö och frusen vattenyta. Människan har bott och verkat på Mälaröarna sedan järnåldern. Och roat sig. Iklädd finkostym tog drängen sparkstöttingen över isen till släktkalaset på ön en mil bort eller rodde över sjön till dansen på fastlandet-Öborna levde med och i Mälaren. Man bykade i sjön, man tog sin mat ur sjön. Öborna behövde aldrig svälta, sjön var som ett stort skafferi.

Mälarens öar, människor och öden

På Fagerön, som ingår i Ängsö naturreserverat, bodde arrendatorn Arvid Andersson och hans hustru Karin på gården och i ett torp bodde Janne och hans dotter Lotta. Strax innan jul år 1919 tog Janne kälken för att åka över till Fogdöhandlarn med en grishalva och för att hälsa på sonen Axel som bodde på Tedarön och fyllde år dagen efter. Det var en färd trax under milen Han åkte trots Arvids varningar för den lömska decemberisen. Kusin Albin från Roligheten hittade Jannes mössa och en vante i en vak. Senare hittades Janne och kunde begravas vid sin hustru Kristina på Ängsö kyrkogård, under stenen som fortfarande står vid stora porten till Ängsö kyrka. Nu är Fagerö-Lotta ensam. Hon är 39 år, Fagerö-Jannes yngsta dotter var den som fick uppdraget att ta hand om sina gamla föräldrar. Vestmanlands Läns Tidning skrev dagen före julafton år 1919 om Fagerö-Jannes död. Hur han tidigt på morgonen den 15 december, medan det ännu var mörkt hade givit sig av för att hälsa på sin son som bodde på en ö en bit bort. ”Isen var visserligen stark men på sina håll sönderskuren av strömdraget. Den gamle hade i mörkret råkat stiga ner i ett av de många falska hålen och återfanns på tisdagen livlös stående på sjöbottnen. Den omkomne begrovs i söndags. Han sörjes närmast av en son och en dotter”.

Ett år efter faderns död flyttade Fagerö-Lotta in till Västerås och blev husföreståndarinna hos en änkeman med tre mycket små barn på Skultunavägen. Efter några år gifte de sig. Lotta blev en älskad mamma, mormor och farmor. Torpet stod kvar i några decennier men ingen flyttade in efter Lotta. ,Idag är det rivet.

 Lotta dog 91 år gammal på gamla sjukhemmet på Hållgatan i Västerås.

Arvid Andersson och hans hustru Karin lämnade Fagerön en novemberdag 1957 och flyttade in i ett hus vid Ängsö skola. Arvid dog efter fyra veckor på fastlandet, Karin levde två år till. Nu är Fagerö gård sommartorp.

 

En sommarmorgon 1930 kom Rune till Ridön som fosterbarn. Han lämnade järnvägsstationen i Karlskrona med mamma Edith för att bli fosterbarn hos moster Frida och morbror Anton på Ridön. Två äldre bröder hade lämnats i olika fosterhem. Pappa hade de lämnat för gott hemma i Rödeby och mamma skulle snart föda ett nytt barn. Rune, som är fem år, somnar på tåget och vaknar i Nässjö. Mamma har stigit av tåget i Nyköping för att föda sitt barn. Rune fortsätter till Stockholm och hamnar så småningom hos moster och morbror på Kurö gård på Ridön och där blir han kvar. Mamma Edith besökte Rune flera gånger när han var liten. Hon hade lillasyster Maj-Britt med sig, hon som tvingade mamma av tåget i Nyköping. Under två somrar arbetade mamma i telefonväxeln på Almö-Lindö och då blev besöken tätare.

För 100 år sedan bodde 140 människor på Ridön. Idag finns tre bosatta.

 

Ann-Christine Kihl lämnade Västerås och flyttade ut till Fröholmen med man och barn för snart tjugo år sedan. Och där blev hon förälskad… I Mälarskärgården med sin skönhet och sitt förflutna. I de gamla människorna som fortfarande bodde kvar ute på öarna, i minnena som var på väg att sköljas bort med avfolkningen. Hon fascinerades av öarna och fångade de bosatta människornas berättelser med fängslande ord. Fotografen Anders Forngren hoppade med i båten och följde henne på resorna mellan öarna och gav hennes målande beskrivningar ytterligare en dimension. Det blev en bok av Ann-Christines förälskelse, ett viktigt historiskt dokument om människor i Mälarens skärgård utanför Västerås under förra seklet. I Ö-gonblick, som boken heter, skildrar Ann-Christine många människoöden.

 

Bland annat berättar hon om den späda men oxstarka Elsa på Grisslingen som tillsamman med sin bror Ernst fortsätter driva gården efter föräldrarnas död. Båda syskonen skriver dagbok, hennes har bruna pärmar och är inköpt på Utterströms pappershandel i Västerås. När Elsa 1971 fyllde 75 år var VLT där och intervjuade och fotograferade. Den namnkunnige fotografen och konstnären Åke W Larsson höll i kameran. Ölivet är ensamt på vinterhalvåret men desto livligare på somrarna när båtgästerna lägger till vid ön. Men ölivet är innehållsrikt. Vatten isolerar inte. Elsa tar sig fram över isarna, går ensam hem över Blacken i full snöstorm efter att ha besökt bekanta i Eskilstuna, jumpar över de mörka vårisarna till Sundbyholm för att betala skatten och lysräkningen.

Berättelserna om öarna och de bofasta är många, men lika mytomspunnen som Aggarön är nog ingen annan ö. Här finns en gammal sätesgård och här odlade man förr grönsaker och äpplen och sålde på torget i Västerås- Knut Lewenhaupt på Geddeholms gods sålde Aggarön till Henry Koux för 125 000 kronor 1942. Koux var tyskättad, men bosatt i Sverige. Han var under 1930-talet ordförande i tyska handelskammaren i Stockholm och hade kontakt med Hermann Göring. Koux stängde Aggarön från besökare, vilket skapade rykten. Koux var direktör för Henkelbolagen som bl a tillverkade tvättmedlet Persil. Tvätta lätt – tvätta rätt löd Persils slogan, men ryktet kunde Koux aldrig tvätta bort. Ryktena inne i Västerås växte om nazisten ute på Aggarön som vräkte sig i lyx, hade kinesisk kock, privatchaufförer och betjänter, ordnade storslagna sammankomster för sina affärsbekanta och kosmopolitiska vänner, Fru Koux hade ofta huvudvärk, vilket imponerade på gårdens barn. Huvudvärk var ju en åkomma som tillhörde en annan och finare värld. Koux sålde 1949 sitt sommarviste till bilhandlare Yngve Swensson i Västerås för 375 000 kronor. Idag ägs ön av Naturvårdsverket och förvaltas av länsstyrelsen.

Mycket mer om öarna och om människorna finns i Ann-Christine Kihls bok som kan köpas på Gäddeholms café eller beställas via kihlscript@gmail.com. Boken kostar 140 kronor.

Vi ses nog i vår på caféet över grevens räkmacka eller Anna-Lisa Ohlströms toscakaka. Anna-Lisa var berömd i Gäddeholm för sina fantastiska kakor och bullar. Allra mest känd var hennes toscakaka.

Aktuellt

Läget, kära vänner Arosbröder!

Publicerad: 21 oktober | Ett annorlunda årsmöte har just genomförts, påverkat av Covid 19, via mail. Protokollet är bifogat. Men vi vill ju förstås träffas på riktigt. Senast sågs vi på ett glas i Djurgårdens sköna grönska och mjuka sensommarsol på Villa Godhem. Vi ser fram att ses igen och kryssar enträget mellan Tegnelltecken och rekommendationer mot kommande ljusningar. Planer på vårens festligheter är i stort sett klara; Stadt i Västerås är bokat för vårfest den 22 maj, mingelkvällar kan komma under vårvintern, nya överraskningar plus några favoriter i repris ligger på lut, förberedelserna för vårt jubileum i Västerås 2023 håller på att ta form och vi hoppas att dimman snart lättar för våra trevliga tisdagsluncher. Vi håller våra nytvättade, spritade tummar. En ny hemsida är under uppbyggnad. Där kommer snart nya möjligheter att både ses och höras. Under tiden fungerar den gamla som förr. Håll avstånd - men nära inkorgen, för trivsamheter och nyheter från Arosbröderna. Må fortsatt gott! Sören Hedström » Läs mer

Kallelse till årsmöte 2020 på distans

Publicerad: 19 september | Arosbröder! Sedan mitten av mars blev allt annorlunda. För Sällskapet Arosbröderna innebar detta att vi bl.a. fick ställa in årsmötet som var planerat till maj. Nu kallar vi till ett försenat årsmöte på distans den 15 oktober. Det kommer att genomföras via e-post och brev. Med detta meddelande bifogas de dokument, som tillhör årsmötet, för allas kännedom. I dagordningen finns styrelsens förslag till beslut. För att delta i årsmötet går du igenom bifogad dagordning och dokument och tar ställning till de förslag som styrelsen lagt. Vill du sedan delta och rösta i årsmötet så kan du senast den 14 oktober sända e-post till Sonja Björkén sonjabjorken@gmail.com där du anger ditt namn samt om du bifaller förslagen eller ej. Dagordningen är begränsad och innehåller endast de formella punkterna som avser 2019 och 2020. Styrelsen hoppas att vi 2021 kan ha ett vanligt årsmöte där medlemmarna kan träffas och där vi kan ha med punkter som bl.a. jubileumet 2023, vår nya hemsida mm. Har du frågor så är du välkommen att kontakta mig 070-2004215 hs.hedstrom@telia.com eller Sonja Björkén 070-8946770 sonjabjorken@gmail.com. Med förhoppning om att snart kan träffas på riktigt, Sören Hedström/ Ordförande » Läs mer

Ljuvlig eftermiddag på Djurgården.

Publicerad: 1 september | Drygt trettio bröder och systrar sågs i sensommargrönskan utanför Villa Godthem. Vi njöt den ljumma eftermiddagen med vin, räkor, bakverk och kaffe - men framför allt av glada återseenden, uppsluppna samtal och en slags nyvunnen frihet. Många frågade efter en snar repris. Vem vet, kanske något ligger på lut? » Läs mer

Lovande prognos!

Publicerad: 31 augusti | 18 grader och växlande molnighet = grönt ljus på tisdag 1/9. De som vill och kan ses på ett glas i Godthems trädgård på Djurgården klockan 14.00. Välkommen! » Läs mer

Arosbrödernas golftävling 2020 avgjord!

Publicerad: 26 augusti | På Bro Bålsta GK igår kammade ordförande Sören Hedström hem storvinsten, med Hasse Höglund och Håkan Redebrant tätt efter. Sol både i sinne, på banan och i vinnarskålen! » Läs mer

Arosbrödernas tisdagslunch - i det gröna!

Publicerad: 16 augusti | Alldeles för lång tid har gått. Vi vill träffas – utifrån de förutsättningar som gäller. Vi har reserverat en plats i trädgården utanför Villa Godthem, nedanför Ulla Winblad på Djurgården. Lagom glest mellan borden, behaglig sensommarluft att mingla i, skön grönska nära Djurgårdskanalens vatten. Vi bjuder på ett glas vin eller en öl (alkoholfri för dig som kör) eller en kaffe med kaka. Vill du äta en bit finns goda möjligheter. Det här arrangemanget (se det som en traditionell tisdagslunch, men på eftermiddagen) förutsätter förstås att vi har makterna med oss. Regn och kyla ställer in. Vi siktar på tisdagen den 1 september, klockan 14.00. Men ändringar kan komma i sista stund. Håll därför noga koll på mail i inkorgen. Där kommer dagarna innan att finnas klartecken eller stopp! Välkommen i det gröna! Sören Hedström PS Du tar dig hit med bil, buss eller spårvagn i den mån du känner trygg. Att promenera från Nybroplan tar ca 20 minuter. » Läs mer

Arosbrödernas Golftävling den 25 augusti!

Publicerad: 16 juli | Äntligen en aktivitet som inte stoppas av Corona! Tisdagen den 25 augusti är det dags igen för alla golfande Arosbröder att pegga upp och under sanktionerade förhållanden träffa trevliga gamla skolkamrater. Vi träffas kl. 12.00 på Bro Bålsta Golf Klubb. Där intar vi en gemensam lunch, förhoppningsvis utomhus, men i alla händelser med rejäla avstånd mellan oss. Vi går igenom spelform och lottar bollarna. Kl. 13.00 går första boll ut och när alla är klara så samlas vi igen för eftersnack och en liten prisutdelning. Priset för green-fee och lunch är, efter subvention av Arosbröderna, endast 400 kr. Anmälan emotses snarast, dock senast den 15 augusti, till Mats Molander på e.post mats.h.molander@gmail.com eller på telefon 070-6564132. I anmälan anges hcp och ditt golf-id. De 400 kr erlägger du före start och det går bra med kontanter eller swish Hoppas vi ses på den 25 augusti Golfsektionen » Läs mer

Vänner Arosbröder.

Publicerad: 4 juni | Meningen med vår förening är ju, som du vet, att bevara och skapa nya kontakter mellan skolkamrater. Och att göra det så roligt och trivsamt som möjligt. Men allt har ställts på ända, våren fick ett annat innehåll. Festen på Stadt i Västerås ställdes dessvärre in, gemensamma konstupplevelser, boulespel, våra tisdagsluncher och en hel del annat fick tyvärr inhiberas, pappersutgåvan av Arosiensis försenas, årsmötet flyttas, sannolikt till september - om det återkommer vi förstås. I dessa tider av avskildhet märks det hur viktigt det är att umgås och träffa vänner. Behovet av det, som medlemmar i Arosbröderna normalt får tillgång till, blir nu tydligt belyst och accentuerat. Vi försöker komma igång igen så snart som möjligt. Arosbröderna har många planer och möten på gång. Vi hoppas att efter sommaren återuppta tisdagsluncherna. Den första tänker vi förstås inviga med glas gratis och gott bubbel. Kanske vi hinner med ett varv på golfbanan innan hösten, och ett möte med boulekloten i hand. Höstens traditionella gåsmiddag är bokad till den 11 november, en mingelidé dessförinnan ligger på lut, vi förbereder också besök på intressanta platser och vi ligger långt framme med ett särskilt evenemang i anslutning till nästa års vårkalas i Västerås. Arbetet och planeringen kring jubileumsåret 2023, med firande och festande, fortgår. Vi kommer snart att få en ny, mer användbar hemsida, på samma adress som nu, www.arosiensis.se. Lättare att ta till sig, mer praktisk för våra arrangemang, med anmälningar och betalningar, t ex. Du får information via mail när den, och mycket annat, är på plats. Roligt att snart träffas igen, friska och trygga. Väl mött! Sören Hedström Ordförande » Läs mer

Minnen: Tennistrio på moppe från Västerås till Djursholm

Publicerad: 6 maj | Sommaren 1958. Varmt, regnigt och fotbolls-VM i Sverige. Tre grabbar från Aros, Janco Carlsson, Nicke Wimnell och Janne Junggren har anmält sig till Skolungdomens, skol- SM, i tennis. » Läs mer

Inga fler bilder från Robert Klingvalls kamera.

Publicerad: 20 april | Vi såg honom på de flesta fester, arrangemang, på golftävlingar, nästan alltid på tisdagsluncherna. Han bar sin kamera, gick lite blygt bland oss alla, tittade i sökaren och tryckte av. Bilderna syntes på hemsidan, i Arosiensis, och blev kvar i våra minnen. Precis som Robert själv. Han dog natten till den 20 april. » Läs mer

Arosbrödernas vårmöte ställs in

Publicerad: 16 mars | Styrelsen för Arosbröderna har beslutat att ställa in Vårfesten på Stadt i Västerås den 9 maj. Det handlar förstås om Coronaviruset. Många av våra medlemmar tillhör riskgruppen och vi vill inte riskera någons hälsa. Därför avvaktar vi också med övriga planerade aktiviteter i Stockholm och Västerås under våren. Årsmötet återkommer vi om. Det är förstås mycket tråkigt, men vi ses så snart som möjligt – under riskfria förhållanden. Du kommer att få fortlöpande information om läget, om förändringar, om allt nytt, via mejl och på hemsidan. Håll utkik. Hoppas du fortsättningsvis mår bra. Sören Hedström Ordförande PS. Om du redan bokat rum på hotellet – glöm inte att boka av... » Läs mer

Dags för en trevlig tradition – Arosbrödernas ärtsoppsfest!

Publicerad: 13 januari | Torsdagen den 13 februari kl.18.30 är du varmt välkommen till Källaren Peder Muur Surbrunnsgatan 25. Ta en drink, förse dig med ärtsoppa, pannkaka och varm punsch, njut av stämning och samtal, vecka pannan tillsammans med kamraterna och knäck några tankenötter. Priset för mat och dryck (fördrink, punsch och bordsvatten) är 300 kr. För den som avstår punschen: 250 kr. Avgiften betalas vid entrén med Swish eller kontanter. Anmälan görs senast onsdagen 5 februari med e-post till hs.hedstrom@telia.com. Begränsat antal deltagare så först till kvarn... Varmt välkommen! » Läs mer

AROSIENSIS

Publicerad: 20 december | Några av vår hemsidas flitiga besökare har kanske saknat tillgång till de fyra senaste årgångarna av vår tidning Arosiensis. Den bristen är nu avhjälpt. » Läs mer

Gåsmiddagen 6 november 2019

Publicerad: 11 december | Årets traditionella höstmöte, Gåsmiddagen, blev tidigt fullbokad. Festlokalens väggar nästan bågnade av de Arosbröder och -systrar som likväl fick plats. » Läs mer

Tisdagslunch med julstämning

Publicerad: 5 december | Arosbrödernas rekordlunch på Terminus - ett gemytligt jippo. » Läs mer

EFTERLYSNING

Publicerad: 9 november | Bilder från vänortsbesöket i Akureyri 1963 » Läs mer

Full gås!

Publicerad: 15 oktober | Nu finns bara chansen till återbud och reservplatser kvar. Du som kommit sent med din anmälning får mail-besked om vilken plats du har i kön.. Misströsta inte. Allt kan hända!. » Läs mer

Inbjudan till höstens bästa gåsmiddag!

Publicerad: 10 oktober | Den 6 november 1632 har Sveriges första och bästa gymnasium nio år på nacken, och kung Gustav II Adolf försvinner i dimman. Samma dag, 387 år senare, är det dags för skål och välkommen till ännu en Festlig Gåsmiddag med Arosbröderna! Vad säger en ärkebiskop om det? » Läs mer

Full rulle med boule!

Publicerad: 25 september | Robert Klingvall tog bilderna: » Läs mer

Vårfesten på Statt i Västerås är inställd!

Publicerad: 25 september | Styrelsen för Arosbröderna har beslutat att ställa in Vårfesten på Stadt i Västerås den 9 maj. Det handlar förstås om Coronaviruset. Många av våra medlemmar tillhör riskgruppen och vi vill inte riskera någons hälsa. Därför avvaktar vi också med övriga planerade aktiviteter i Stockholm och Västerås under våren. Årsmötet återkommer vi om. Det är förstås mycket tråkigt, men vi ses så snart som möjligt – under riskfria förhållanden. Du kommer att få fortlöpande information om läget, om förändringar, om allt nytt, via mejl och på hemsidan. Håll utkik. Hoppas du fortsättningsvis mår bra. Sören Hedström Ordförande PS. Om du redan bokat rum på hotellet – glöm inte att boka av... » Läs mer