Carl Bertil Lostelius

Carl Bertil Lostelius - från läroverket känd som "Snas" – hans teckningar syntes på 60-talet ofta i Länstidningen, i Kapris, på skuttaffischer. Nu är det mera färg som gäller och CB går varje vecka på akvarellkurs.

 

Carl Bertil var en naturbegåvning och har ritat så länge han kan minnas. Det var en högtidsstund för femtonåringen då VLT droppade ned i brevlådan med hans första publicerade teckning.

snas2

Första gången Snas medverkade i Kapris var med  en helsida 1958 om Fantomen, Snas tillhörde sedan redaktionen under flera år, illustrerade dagshändelser på ”Hänt sen sist”, gjorde annonser, vinjetter och omslag.

Han gjorde också förstasidan till VFG:s årsskrift Gymnasisten 1961, året då han tog studenten och det år då Bengt ”Ylon” Beckmann var redaktör

- Som tecknare hade jag min storhetstid i gymnasiet och strax efter, säger Carl Bertil som nu bor i Vasastan i Stockholm och i Stallarholmen. Men även om det senare inte blev så intensivt som under skoltiden har tecknandet följt honom hela livet - och nu när det blivit mera fritid har ritstiftet oftare kommit fram igen.

I ungdomsåren var DN:s politiske tecknare Carl Lamm en idol – Snas minns det som en stor högtidsstund då han fick träffa DN-tecknaren hemma hos dennes föräldrar i Västerås. Nu är det i stället i den utländska pressen Snas hittar inspirerande förebilder, t ex i The Spectator och Herald Tribune

Efter gymnasiet slet Snas med frågan om han skulle ägna sig fortsatt åt tecknande, men det blev en helt annan karriär

I stället för fortsatt tidningstecknande blev det från 1967 hela 30 framgångsrika år i SIDA:s tjänst och därefter som avrundning på karriären 10 år inom EU. Carl Bertil har med sin familj bott 17 år i Afrika; i Kenya, Tanzania, Centralafrikanska Republiken och i Eritrea. I de två sistnämnda länderna verkade han som EU:s ambassadör. Under utlandsåren hann han också med tre år i Rom och tre år i Laos.´

Under denna professionella bana blev det naturligtvis mindre tid för tecknandet, men det stundar nya tider. Det är pensionärsliv som nu gäller med resor och faktiskt har Carl Bertil just anmält sig till en kurs i akvarellmålning. Ett par nya verk finns här på galleriet till beskådande.

snas 2001-2_resize.jpg